Kako Mjesec izgleda gledan s južne polutke?

Za prvi hrvatski post odlučio sam podijeliti nešto što ni sâm nisam stvarno osvijestio do jučer, kada sam na ovu informaciju slučajno naišao na Instagramu.

Jeste li se ikada zapitali kako Mjesec izgleda promatraču s južne polutke, recimo iz Australije?

Moram priznati da ja o tome nisam nikada ni promislio, bez obzira na to što se već dugo amaterski bavim astronomijom i znam tu informaciju. Jednostavno mi nikada nije palo na pamet o tome dublje razmisliti, jer je Mjesec nešto što uzimamo zdravo za gotovo, iako je jedno od najzanimljivijih tijela u Sunčevom sustavu.

Mjesec snimljen sa sjeverne polutke, točnije iz Alabame

Ovaj pogled je nama iz Hrvatske dobro poznat. Na donjoj, južnoj strani Mjeseca lako je uočljiv krater Tycho sa svojim kilometarskim svijetlim zrakama udarom izbačenog materijala. Na sjeveru vidimo mora (mares), tamne bazaltne zaravni nastale drevnom vulkanskom aktivnošću.

Međutim, kada bismo Mjesec promatrali s južne polutke, on bi izgledao malo drugačije nego što smo mi navikli.

Mjesec kako bi se vidio s južne polutke

Tako je - Mjesec je sada naglavačke - Tycho se preselio gore, a mora spustila dolje. To je i logično, naravno, s obzirom na to da su i ljudi na južnoj polutki naglavačke, barem u odnosu na nas sa sjeverne (disclaimer za znanstvene puriste: da, gore i dolje su u ovom kontekstu proizvoljni i samo stvar konvencije. S obzirom na to da u svemiru ne postoji gore i dolje, nitko nije naglavačke, ali u svrhu pojednostavljivanja stvari nastavit ću tako pisati).

https://www.planetary.org/space-images/different-views-of-the-moon

Ovo je, kad malo promislim, jako očito, iako jednako tako i prilično neintuitivno. Cijela stvar postane još luđa kada promatrača stavimo točno na ekvator (Mjesec se oko Zemlje vrti približno u ravnini ekvatora, iako i tu postoje odstupanja zbog nagiba Zemljine osi, Mjesečeve orbite i sl.). U tom slučaju, Mjesec će pri izlasku biti položen na lijevu stranu, a pri zalasku na desnu, dok će ravno u zenitu biti uspravan. Say what?!

https://www.planetary.org/space-images/the-moon-seen-from-the-poles

Ovaj fenomen se ne odnosi samo na Mjesec, već i sva tijela koja se nalaze blizu Zemljine ekvatorijalne ravnine. Na primjer, Jupiter promatran s južnog pola bi bio naglavačke u odnosu na pogled sa sjevernog pola. Njegove šare bi na polovima bile horizontalne, ali na ekvatoru bi bile vertikalne.

Dakle, iako sam već sve ove informacije imao negdje u dubokoj memoriji u mozgu, nisam o njima razmislio sve do jučer. Ne znam kako vi, ali meni je ovo strašno fascinantno. Nešto što je jednom čovjeku skroz poznato, njegovom će gostu s drugog kraja Zemlje biti potpuno čudno. Također me fascinira koliko toga još moram naučiti, a i ono što znam dobro analizirati, jer većinu informacija samo pohranim u memoriju bez da o njima dobro razmislim i istinski ih shvatim. Oh boy.


Primjedbe

Popularni postovi